Mdf Sektörü

Alkoller

Etil Alkol % 96: Başlıca kullanım alanı Kozmetik, Alkollü İçeçekler, Gida, Kimya, İlaç, Ecza sektöründe kullanılmaktadır.

Etil Alkol % 99: Başlıca kullanım alanı Kimya, Matbaa Murekkepleri, Ambalaj , Boya ve diger sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Ozellikle Isopropil Alkol (IPA), Etil Asetat’in yerine kullanılmaktadır.

Metil Alkol (Denatüre % 96): Başta deterjan olmak üzere, bazı endüstriyel ürünlerinde çözücü ve yardımcı hammadde olarak kullanılır. Genellikle donma noktasının düşük olmasından dolayı, soğuk havlarda buzlanma önleyici ve buz giderici olarak kullanılır.

Aminler

Monoethanolamin: Deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici olarak kullanılır.

Diethanolamine: Fotografik kimyasalların üretiminde; gaz temizleyici absorbsiyon yardımcısı olarak; ve deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici olarak kullanılır.

Triethanolamin: Yapı Kimyasalları, Madeni Yağ Üretimi, Antfiriz Üretimi

Hekzametilentetramin: Gıda sanayinde mikrobiyal koruyucu olarak çok az kullanılır, Ayrıca endüstriyel alanlarda, reçine üretimlerinde, kauçuk sektöründe ve tekstil imalat aşamalarında kullanım alanı bulur.

Diethylenetriamine (DETA)

Triethylenetetramine (TETA)

Ethylenediamine (EDA)

Aminoethylethanolamine (AEEA)

Tetraethylenepentamine ( TEPA )

Diisopropanolamine (DIPA)

Triisopropanolamine (TIPA)

Etilen ve Propilen Glikoller

Monoetilen Glikol: Emülsiyon boyalarda, sulu sistemlerde donma önleyici olarak, emülsiyon boyalarda, sulu sistemlerde donma önleyici olarak, kazein, jelatin, dekstrin, bazı fenol-formaldehit reçine, alkid reçineleri ve boyar maddeler için çözücü olarak kullanılır.

Dietilen Glikol: Su,alkol,Eter,Aseton ve etilen glikoller rahat karışabilir. MDF, Tekstil, Polyester, Boya sektörlerinde kullanılmaktadır.

Poli Etilen Glikol (300, 400): Mineral yağ, tekstil, deri, metal ve deterjan sanayilerinde, wax, parafin ve çözgen emülsiyonlarında emülgatör, ara çözücü, viskosite ayarlayıcı, nemlendirici, ester üretiminde alkol komponenti olarak kullanılmaktadır.

Waxlar

Heavy Slack Wax: Dekoratif mum imalatında, lastik, kauçuk sanayinde (araba ve uçak lastiği),sert pvc, tekstil, kaplama, ambalaj ve kağıt sanayinde kullanılır.

Light Slack Wax: Slack wax , kalın yağların rafine edilmesinden elde edilen ve mum & yağ karışımından oluşan bir yan üründür

Parafin Wax: Kozmetik sanayinde; ruj, pudra,far v.s. üretimlerinde. Gıda sanayinde, çiklet imalatında, çeşitli gıda ambalajı kağıt kaplamasında kullanılır.

Kauçuk proses yağı ( R.P.O ) : Kauçuk formülasyonlarında bileşen olarak ve otomobil katmanları gibi ürünlerin imalinde,
Lastik amortisörler, ayakkabılar, endüstriyel hortumlar, tel ve kablo döşemeleri, döşeme malzemeleri
Ve yapışkanlar, sızdırmazlık maddeleri, cilalar ve karbon karası üretiminde taşıyıcı akışkan veya çözücü içerir.

Diğer

Melamin : Formaldehit ile etkileşimiyle plastiğe oldukça sert bir yapı kazandırmaktadır.Ev aletleri üretimi,mutfak gereçleri,yangın geciktiriciler,mutfak tezgahı üretimi,yapıştırıcılar gibi bir çok sektörde ve maddenin üretiminde görev almaktadır.

Amonyak : Gübre Sanayinde, Nitrik asit üretiminde başlangıç maddesi olarak Endüstriyel Soğutma sistemlerinde soğutma amaçlı Kimya sanayinde ilaç, boya, tuz, naylon ve plastik üretiminde Malzemelerin Isıl işlemlerinde Azot ve hidojen kaynağı olarak Gaz Nitrür işleminde ise parçaların yüzeyine azot emdirme amacıyla kullanılır.

Paraformaldehit : Simli iplik üretiminde,mdf,reçine sektörlerinde kullanılmaktadır.

 Üre % 46 : Tekstil sanayiinde boya çözünürlüğünü artırmak için kullanılmaktadır. Bulaşık deterjanlarında jelleştirici olarak kullanılır. Ayrıca gübre olarak da kullanımı mevcuttur. Parça tahta ve mobilya için üre-formaldehit reçinesi (yapıştırıcı) üretiminde, tekstil endüstrisi için reçine, cam elyafda bağlayıcılar için reçine üretimi, ilaçların üretiminde fermentasyon prosesinde nitrojen kaynağı, cilt kremleri için koruyucuları üretmek için kozmetik endüstrisinde, buz yapıcı bozma, alev geciktirici, katalizör, pH kontrolü için, süthane (mandıra) için ve çiftlik hayvanları için protein kaynağı, kafeinin üretiminde ara madde, multi-organik bileşikler için eklenmek üzere uzun zincirli karbon gibi bir çok uygulaması bulunmaktadır.

Amonyum Sülfat : Amonyum sülfat, nitrojen gübre üretiminde kullanılır. Amonyum sülfatlı gübreler, diğer azotlu gübreler gibi bitkinin ihtiyacı olan azotu sağlar. Toprak asitliğini nötrleştirmek için tuzlu veya alkali topraklarda ekim öncesi veya ekim sırasında kullanılması uygundur. Amonyum sülfatlı gübreler toprak bünyesinden çabuk yıkanıp gitmezler. Bu özelliğinden dolayı çeltik tarımında tercih edilmektedirler.Amonyum sülfat, ilaç ve gıdayı koyu kırmızı-kahverengi yapmak için katalizör ve deri üzerinden toz-toprak ve tozları gidermek için kullanılır. Kimyasal endüstriye destek ve elektrolizle kaplamacılıkta kullanılır. Reçine ve yem sanayiinde, maya üretiminde, viskoz rayon üretiminde ve yangın söndürücülerde kullanılmaktadır. Mikrobiyoloji ve biyokimya alanlarında da yaygın kullanımı vardır. İzotopların sentezinde en önemli maddelerden biridir.