Gübre ve Zirai İlaç Sektörü

Alkoller

2 Etil Hekzanol: Geç buharlaşan polar bir kuyruk çözgen gerektiği durumlarda, organik kaplama bileşiminde, genellikle %10’un altındaki miktarlarda, yer verilen çözgen. İzooktanol ve izooktil alkol de denir.

İzo Butil Alkol: Aromatik hidrokarbon solventlerle kombine edilerek; alkid-amino, akrilik amino sistemlerde ve nitroselüloz sistemlerde yardımcı solvent olarak kullanılır.

Matbaa Kimyasalı : Başlıca kullanım alanı Kozmetik, Alkollü İçeçekler, Gida, Kimya, İlaç, Ecza sektöründe kullanılmaktadır.

Benzil Alkol: Mürekkep, boya, epoksi reçine ve lakların üretiminde bir çözücü olarak kullanılır. Kozmetik sektöründe koruyucu, çözücü (solvent), akışkanlık artırıcı, koku maskeleyici olarak kullanılır.

İzo Propil Alkol: Kaplama ve boya solventi olarak; çimento, astar boya, boya ve mürekkep üretiminde uygulama bulmakta, sıvı sabun ve deterjanda temizleme ve kurutma ajanı olarak görev görmektedir.

Deri Kimyasalı : Başta deterjan olmak üzere, bazı endüstriyel ürünlerinde çözücü ve yardımcı hammadde olarak kullanılır. Genellikle donma noktasının düşük olmasından dolayı, soğuk havlarda buzlanma önleyici ve buz giderici olarak kullanılır.

Aminler

Monoethanolamin: Deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici olarak kullanılır.

Diethanolamine: Fotografik kimyasalların üretiminde; gaz temizleyici absorbsiyon yardımcısı olarak; ve deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici olarak kullanılır.

Triethanolamin: Yapı Kimyasalları, Madeni Yağ Üretimi, Antfiriz Üretimi

Hekzametilentetramin: Gıda sanayinde mikrobiyal koruyucu olarak çok az kullanılır, Ayrıca endüstriyel alanlarda, reçine üretimlerinde, kauçuk sektöründe ve tekstil imalat aşamalarında kullanım alanı bulur.

Diethylenetriamine (DETA)

Triethylenetetramine (TETA)

Ethylenediamine (EDA)

Aminoethylethanolamine (AEEA)

Tetraethylenepentamine ( TEPA )

Diisopropanolamine (DIPA)

Triisopropanolamine (TIPA)

Asitler

Asetik Asit: Sirke imalatında kullanılır. Ayrıca turşu yapımında mikroorganizmaların oluşmasını engelleyerek sebzelerin bozulmasını engeller. Sanayide çoğu kimyasalın üretiminde hammadde olarak kullanılır. Özellikle vinil asetat üretiminde kullanılır, bundan elde edilen polivinil asetat tahta tutkalı olarak kullanılır. Çözücü olarak sanayide kullanılır. Örneğin, PET plastiklerin üretiminde kullanılan tereftalik asitin üretiminde çözücü olarak kullanılır. Bu kullanım asetik asitin tüm kullanımı içerisinde %5-10 oranındadır. Gıda sektöründe tampon olarak kullanılır. Asitlik sağlayıcı, koruyucu, lezzet verici olarak kullanılır.

Akrilik Asit: Polimerlerin üretiminde başlangıç maddesidir. Akrilik bileşikler Kalıplanmış yapı malzemeleri, optik gereçler, mücevherat, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri ve dokuma elyafı gibi çeşitli bileşiklerin hammaddesi akrilik bileşiklerdir.

Adipik Asit: Ağırlıklı olarak elyaflar ve plastikler için nylon 6,6 polimerinin üretimi için kullanılır.

Benzoik Asit: Gıda sektörü başta olmak üzere; kimyevi, tıbbi malzemelerin üretiminde, kozmetik sektöründe, otomotiv alanında ve tekstil alanında kullanımı da rastlanmaktadır.

Sitrik Asit: Gıdada ürünün dayanıklılığını artırmak amacıyla kullanılır. pH ı kontrol eder. Alkolsüz içeceklerde tat verme amacı ile kullanılır. Şekerleme ve ilaç yapımında kullanılır. Şekerleme yapımında şekerin kristalleşmesini engeller.

Fosforus Asit: Fosforöz Asit aynı zamanda Fosfonik Asit olarak da bilinmektedir. Bu ürün fosfitlerin veya fosfonatların üretilmesinde bir ara madde olarak kullanılmaktadır ve temel kullanımı tarımsal kimyasal madde sektöründe, su arıtma endüstrisinde ve PVC üretiminde görülmektedir.

Salisilik Asit: Özellikle ilaç sanayinde, kozmetik ürünlerde ve parfümeri alanında kullanılan bir maddedir. Aspirin yapımında kullanılır.

Formik Asit: Mahsul muhafaza ajanları, ilaç, böcek öldürücüler, baca gazı, kauçuk endüstrisi, endüstriyel kimyasallar, boyalar, tekstil, plastikler.Formik Asit Gıda sanayi, ilaç sanayi, deri sanayi, tekstil sanayi, plastik sanayi, çelik sanayi, kâğıt sanayi gibi çok çeşitli sektörlerde dezenfektan bronzlaştırıcı ajan, metal temizleyici, ağartıcı, kumaş maddesi olarak kullanılan çok amaçlı bir maddedir.

Sülfamik Asit: Sağım işlemlerinde, bira, süt, şeker fabrikalarında ve kağıt değirmenlerinde temizleyici maddedir.Temizleyici olarak ve pul giderici olarak kullanılır.Kireç tortularının giderilmesi için kullanılır.Metal dekapaj için kullanılır.Galvanizleme ve elektro-rafineri işlemlerinde kullanılır.Sülfolama ve sülfatlama işlemlerinde kullanılır.Yapay tatlandırıcı üretimleri için ham madde olarak kullanılır.Pigment ve boyar madde üretiminde nitrit diazotizasyonun uzaklaştırılmasında kullanılır.Esterleşme proseslerinde bir katalizör olarak kullanılır.Boyama ve diğer sistemler için pH ayarlayıcı olarak kullanılır.Sülfamik asit en çok seramik ve metal gibi yüzeylerin temizlenmesinde kullanılan temizlik maddelerinin içinde bulunur.Pas sökücü ve kireç sökücü üretiminde kullanılır.Takma dişleri temizlemekte kullanılan tabletlerin içinde bulunmaktadır.Kağıt endüstrisinde klor stabilizatörü olarak kullanılır.Tarım ilaçlarında kullanılmaktadır.Yanmaz kağıt ve tuzların üretiminde kullanımları gerçekleştirilmektedir.

Sülfirik Asit: Gübre üretiminde, amonyum sülfat üretiminde, boya sanayisinde, patlayıcı yapımında ve petro kimya sanayisinde kullanıldığını görebilmek mümkündür.

Polifosforik Asit : Organik sentezde siklize edici madde ve açilleyici ajan,fosforik asit için alternatif,dehidrasyon ajanı olarak kullanılır.

Emülgatörler

Emülsifier Niel 4

Sodyum Di Oktil Sülfosüksinat

Etilen ve Propilen Glikoller

Monoetilen Glikol: Emülsiyon boyalarda, sulu sistemlerde donma önleyici olarak, emülsiyon boyalarda, sulu sistemlerde donma önleyici olarak, kazein, jelatin, dekstrin, bazı fenol-formaldehit reçine, alkid reçineleri ve boyar maddeler için çözücü olarak kullanılır.

Dietilen Glikol: Su,alkol,Eter,Aseton ve etilen glikoller rahat karışabilir. MDF, Tekstil, Polyester, Boya sektörlerinde kullanılmaktadır.

Karışık Glikol

Monopropilen Glikol: Organik sentezlerde, özellikle propilen glikol ve polyester reçinelerde, selofan ve antifriz çözeltilerde kullanılırYağlar, gresler, waxlar, ve reçineler için çözücü olarak kullanılır.tat vericilerde, parfumlerde,ve hafif içimli şuruplarda kullanılır.Higroskobik ajandır.Soğutucular sistemler için soğutucu olarak kullanılır. Akışkanlaştırıcı, hidrolik sıvısı olarak kullanılır.Tekstil sanayinde dengeleyici, gıda sektöründe çözücü ve ıslatıcı ajan, ilaç ve sağlık  sektöründe, özellikle küf ve mantarlar için koruyucu, kremlerde, güneş losyonlarında kullanılır.Araç fren sistemlerinde, havayollarında uçak pistlerinde buz önleyici olarak kullanılır.

Pm Glikol: Su bazlı saten boyalarda parlaklığı arttırır, yayılmayı düzenler, donmayı geciktirir. Solvent bazlı boyalar için aktif çözücü, tarım ilaçları ve hayvancılıkta solvent olarak kullanılır.

Butil Glikol: Boya ve yüzey kaplama sektörleri yanından temizleme ve mürekkep sektörlerinde de kullanımı olan glikol tipi bir solventtir. Yüzey tozumasını engelleyici, kuruma geciktirici, verniklere çözücü solvent olarak görev yapar.

Poli Etilen Glikol (300, 400): Mineral yağ, tekstil, deri, metal ve deterjan sanayilerinde, wax, parafin ve çözgen emülsiyonlarında emülgatör, ara çözücü, viskosite ayarlayıcı, nemlendirici, ester üretiminde alkol komponenti olarak kullanılmaktadır.

Fatty Asitler

Stearik Asit: İlaç, maden, kauçuk ve kozmetik sanayinde emülgatör olarak kullanılır

Oleik Asit: Daha çok sabun yapımında, tıp alanında, cila üretiminde, deri,madeni yağ ve tekstil alanında kullanılır. Sabun sanayisinin hammaddesi konumundadır

Formamitler

Di Metil Formamid: Suni madde sanayinde çok kullanılır. Vinil reçineler ve asetilen için çözücü, organik sentetiklerde taşıyıcı gaz olarak kullanılır

Kekleşme Önleyiciler

Silisyum Di Oksit: İlaç sanayinde tablet yapımında, endüstride ise yüksek dayanıklılığa sahip boyaların yapımında kullanılmaktadır.

Konesil K 200

Lignosülfonatlar

Sodyum Ligno Sülfonat: Çimento akışkanlaştırıcı olarak ve çamur sıvılaştırıcı olarak çimento endüstrisinde, işleme esnasında bağlantı ilavesi olarak dökümhanede kullanılır.

Kalsiyum Ligno Sülfonat: Çimento üretiminde ve organik tarım ürün formüllerinde kullanım alanı bulur

Potasyum Ligno Sülfonat: Çimento harçlarını akışkanlaştırıcı yapmak için kullanılan bir ajandır. Tarımda ise, bünyesinde bulunan organik madde miktarından faydalanılarak sıvı bitkisel FULVİK ASİT üretimi yapılır.

Amonyum Ligno Sülfonat: Tarımda gübre olarak kullanılır. Bitkilerin gelişmesi için gerekli azot ve kükürt ihtiyacını giderir. Asit özellikli bir gübre olduğu için nötr ve kireçli (alkali) topraklarda kullanılır. Uzun yıllar sürekli olarak toprağa verilmesi halinde topraktaki asit miktarını arttırır. Bu nedenle asitli topraklara verilmemelidir.

Pigmentler

Blue Ab 15:3: Organik pigmenttir,boya ve plastiklerde kullanılır.

Red 112

Rubin Kırmızı 57:1

Titanyum Di Oksit Rutil: Sahip olduğu yüksek refraktif indeks ve parlak beyazlıktan dolayı, pigmentler için etkili bir opaklaştırıcı olmaktadır. Titanyum dioksitin önemli bir diğer avantajı da; UV ışık altında renginin solmamasıdır.

Titanyum Di Oksit Anatas: Renklendirici olarak kullanılan titanyum dioksit, titanyum beyazı olarak da bilinir.

Silikonlar

Organik Silikon (Yayıcı & Yapıştırıcı): Tarım sektöründe kullanılan ve trisiloksan yüzey aktif olarak adlandırılan bir çok yüzey aktif kimyasallar vardır. Organik Silikonlar, ilaçlamalar arasındaki süreyi uzatarak ilaçlama sayısını azaltması, ilaçlama maliyetinizi düşürmesinden dolayı tercih edilen ürünlerdir. Bütün tarım ilaçları, bitki gelişim düzenleyicileri ve yaprak gübreleri ile karıştırılarak kullanılabilir. İnsan, hayvan ve bitkiler gibi canlı organizmalara toksik (zehirli) etki göstermez.

Sülfoksitler

Di metil sülfoksit ( DMSO ) : DMSO, polar aprotic solvent olup, dimethylformamide, dimethylacetamide, N-methyl-2-pyrrolidone, and HMPA gibi maddelerden daha az toksik bir yapıya sahiptir. DMSO kimyasal reaksiyonlarda çözücü tuz olarak ve özellikle de Finkelstein reaksiyon ları ve diğer nükleofilik yerdeğiştirme içeren kimyasal reaksiyonlar için çözücü olarak kullanılmaktadır.

Tuzlar

Amonyum Klorür: Kuru pil ve bazı patlayıcıların yapımında, galvaniz sektöründe, kalay kaplamada, sıcak daldırma galvanizde flux hammaddesi olarak, kozmetik sanayinde şampuan yapımında eğer surfaktan olarak ALS kullanılırsa, Amonyum Klorür şampuanı kıvamlaştırmak için kullanılır ve bazı temizleyicilerin üretiminde kullanılır.

Mangan Sülfat (Monohidrat): İlaç, dokuma, yem, kozmetik sanayi ve tarımda kullanılır.

Çinko Sülfat (Monohidrat): Tarım sektöründe, Yem sanayi, çinkolu gübre üretiminde, kimya sektöründe

Demir Sülfat (Mono Hidrat): Her türlü meyve ve sebze bahçelerindeArpa ve Buğday üretiminde. Pamuk, Mısır, Çeltik ve Ayçiçeği yetiştiriciliğinde ve yem sanayinde kullanılır.

Magnezyum Sülfat (Monohidrat)

Bakir Sülfat (Monohidrat): Bakır sülfat, göztaşı olarak da bilinen mavi ve kokusuz bir maddedir. Metal kaplama,Yem sanayi,Tarım sanayi,Havuzlarda kullanılmaktadır.

Sodyum Glukonat: Gıda; süt ürünleri, diet gıdaları, ot ve baharat harmanları, et ürünleri. İlaçlar; injeksiyonlar.

Potasyum Klorür: Sondaj: Su bazlı çamur delmede-sondajda potasyum klorür, dengeleyici olarak kullanılır. Ayrıca petrol üretiminde de kullanılabilir. Elektroliz kaplamada: Asit banyolarında, yüksek gerilim potasyum klorür ile sağladığında, daha az zamanda daha çok kaplama yapılabilir. Azo/tekstil boyalarında potasyum klorür sülfonik asitlerle beraber kullanılır. Zeolit üretiminde: Sentetik olarak üretilen zeolitlerde potasyum klorür kullanılır.

Sodyum Ligno Sülfonat: Çimento akışkanlaştırıcı olarak ve çamur sıvılaştırıcı olarak çimento endüstrisinde

Kalsiyum Ligno Sülfonat: Çimento üretiminde ve organik tarım ürün formüllerinde kullanım alanı bulur.

Potasyum Ligno Sülfonat: Çimento harçlarını akışkanlaştırıcı yapmak için kullanılan bir ajandır. Tarımda ise, bünyesinde bulunan organik madde miktarından faydalanılarak sıvı bitkisel FULVİK ASİT üretimi yapılır.

Sodyum Karbonat: Çamaşır ve özellikle tüllerin beyazlatılmasında kullanılır. Sodyum karbonat sularda sertlik yapan iyonları karbonat halinde çöktürüp ortamdan uzaklaştırır. Bu şekilde çamaşır makinalarında yumuşatıcı olarak kullanılır. Cam üretiminde kullanılan en önemli kimyasaldır. Kumla soda birleştirilerek çok yüksek ısıya yükseltilir ve aniden soğutulur. Bu şekilde cam üretilir.

Sodyum Hidroksit: Kâğıt Sektöründe; yapıştırıcı olarak, ısı ile yapılan matbaa baskılarında (gazete kağıdında)

Sodyum Molibdat: Kireç çözücü ajanlar ve cilt ve koruma aracı geliştirmek için saç beyazlatma, bir metal korozyon önleyici olarak kullanılır.

Potasyum Karbonat: Cam sektöründe; tv tüpü, laboratuar camı, optik cam, kimya sektöründe; gübre, ilaç, yapıştırıcı, rokey yakıtı ve bazı kimyasalların üretiminde kullanılır.

Potasyum Hidroksit: Süt ürünlerinde nötralizasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır.  Arap sabunu üretiminde ve gübre yapımında da kullanılmaktadır. Stearik asit ve sud kostikten elde edilen traş sabunlarına potasyum hidroksit ilavesiyle sabunun daha iyi köpürmesi sağlanır. Pillerde elektrolit olarak yer almaktadır. Genel olarak sodyum miktarının sınırlı olması gereken ürünlerde sodyum hidroksit yerine kullanılmaktadır. Gıdalar, boyar maddeler, kauçuk üretimi ve organik sentezlerde kullanılır. Potasyum tuzlarının hazırlığında; karbonatlar, fosfatlar, nitratlar, permanganat, ksantatlar ve iyoditlerin sentezinde, endüstriyel cins deterjanlarda, çözelti içindeki gübrelerin formülasyonlarında, böcek ve yabani ot öldürücü ilaçlarda, pigment üretiminde, kauçuk üretiminde, kauçuk endüstrisi için katkılarda, fotoğraf endüstrisinde, tıbbi endüstride, alkali pillerde (akü) kullanılmaktadır

Tetra Potasyum Piro Fosfat (Tkpp): Suda kolaylıkla çözünür ancak alkolde çözünmez.Suluçözeltileri alkalidir.Deterjan ve gıda sanayiinde kullanılmaktadır. Su yumuşatıcı  , metaltemizleyici , sabun ve deterjan yapılandırıcıayırma ajanımetallerielektroçöktürtmeemaye geliştirme , kalay ( teneke ) kaplamaçini ( seramik ) kilisaflaştırma , boyamayağ-delici çamurlar , sentetik kauçuk üretimitemizleme ajanları vedeterjanlar -yüksek çözünürlük sertlik stabilizasyonukir dağılımıdiş macunu-tartarönleme gibi bir çok uygulamada kullanılmaktadır. Gıda sanayinde gıda katkısı olarak da kullanılmaktadır

Yağlar

Gliserin (Farma Ve Teknik): Ürünlerin bünyesindeki su içeriğini koruyan özelliği sayesinde şekerlemeden, unlu mamüllere kadar bir kullanımı vardır.

Hint Yağı: Büyük tropik bir bitkiden elde edilen kötü tada sahip bir ekstrakttır. Uzun yıllar boyunca bağırsak sistemini rahatlatmak amacıyla kullanılmıştır (müshil). Günümüzde ise; plastik, tekstil, boya, kozmetik, mürekkep sanayiinde ve endüstriyel yapıştırıcılarda kullanılmaktadır. Ruj üretiminde, rujun kolay sürülmesi, mumsu bir yapıya sahip olması ve tüp içerisinde dağılmasını önlemek amacıyla hint yağı ve bal mumu kullanılmaktadır. Hint yağı, yoğun kostik çözeltisiyle kolayca sabunlaşır. Hint yağından yapılan sabunlar suda kolayca erir ancak köpüğü azdır. Bu nedenle hint yağına risinoleik asit katılarak bol köpüklü sabun üretilebilir. Hint yağından üretilen sabunlar şeffaf olduğu için, şeffaf sabunların ve traş sabunlarının üretiminde hint yağından yararlanılır

Diğer

Paraformaldehit: Simli iplik üretiminde,mdf,reçine sektörlerinde kullanılmaktadır

Amonyak, Nitrik Asit, Laktoz, Sodyum Benzoat, Di Metil Sülfoksit, Bitki Gelişim Düzenleyicileri, Köpük Kesici (Su Ve Silikon Bazlı)